Curs online de programare în Golang, sau pe scurt Go

oferit gratis de Asociația unPi pentru Școlari (unpi.ro), pentru copii și adulți

View on GitHub

Alt cuvânt înainte

Vei putea urma prima parte a cursului de programare în Golang și pe un calculator personal cu Windows OS - doar dacă urmezi cu strictețe pașii pregătitori de mai jos. Dar pe parcurs, după primul an de studii cu noi, îți va fi din ce în ce mai greu să ne urmărești, dacă nu ai unPi al tău.

înainte de a începe, verifică te rog că Windows OS este up-to-date sau instalează toate update-urile și repornește-l

Cum pregătesc un calculator personal cu Windows 10 Pro 64-bit

În primul rând, chiar ai nevoie de un calculator cu sistemul de operare Windows 10 Pro pe 64 de biți, licențiat. Acești pași nu vor funcționa decât pe varianta de 64 biți. Continuă prin a instala aplicația Debian Linux din Microsoft Store. Nu trebuie neapărat să te autentifici în Microsoft Store, poți chiar închide fereastra de logare. Odată instalat Debian OS ca Windows Subsystem for Linux (WSL, în termeni tehnici) vei avea un calculator mult mai rapid decât cel bazat pe VirtualBox (descris puțin mai jos la Windows OS).

Pas cu Pas pentru WSL 1 / numai pentru Windows 10 Pro 64-bit

dism.exe /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Windows-Subsystem-Linux /all /norestart
sudo apt update
sudo apt install wget
wget init.unpi.ro
sudo bash index.html

Cum pregătesc un calculator personal cu Windows OS 7, 8.1 sau 10

Trebuie să ai pe calculatorul tău personal sistemul de operare Windows versiunea 7, 8.1 sau 10 (nu varianta 10 Pro pe 64 biți descrisă mai sus). Windows XP nu mai este suportat de Microsoft, deci nu te putem ajuta dacă ai acest vechi sistem de operare. Dacă ai în schimb un Windows 7, 8.1 sau 10 fără licență, te poți înscrie în programul de voluntariat al Asociației unPi pentru Școlari și vei primi o licență gratis câtă vreme ești voluntar și ne ajuti în rolul pe care ți-l alegi. Atunci când folosești VirtualBox (descris mai jos), calculatorul tău poate funcționa [mult] mai lent decât de obicei.

Pas cu Pas pentru Windows OS

Pentru a putea învăța și exersa cursul de Golang cu noi, trebuie ca tu să execuți exact pașii următori:

[continuă cu: mai dificil, sau sari direct mai jos la: mai ușor]

wget init.unpi.ro
bash index.html

[continuă cu: mai ușor]

Performanța mașinii virtuale Raspbian Desktop va depinde de cât de rapid este deja calculatorul tău personal.

Cum pregătesc un calculator personal cu Linux OS / Mac OS X

Dacă folosești deja Linux OS sau Mac OS X pe calculatorul tău personal, vei ști cum să execuți singur pașii preparatori pe care i-am descris mai sus pentru Windows OS (nu cei din varianta 10 Pro 64-bit), dar folosind programul VirtualBox/VMware/Fusion pentru a instala sistemului de operare Raspbian Desktop pentru PC pe platforma ta preferată, ca o nouă mașină virtuală. Pentru a avea un sistem mult mai performant, îți recomandăm să instalezi Raspbian Desktop pentru PC pe un disk separat, sau pe un memory stick și să bootezi direct în el doar pentru lecțiile de programare în Golang. În felul acesta te vei putea izola de distracțiile existente deja pe calculatorul tău și concentra mai bine să înveți programare.

Doar dacă folosești deja Linux Debian OS vei putea folosi direct următoarele comenzi în aplicația Terminal 📺

wget https://infra.unpi.ro/init.sh -O init.sh
sudo bash init.sh

Cum pregătesc un calculator personal generic (“mă descurc [și] singur”)

Ești gata? (te poți întoarce acum la cursul de programare în Golang)